Перейти до основного вмісту

Наш помічник дзеркало

     Чесно кажучи, я й не думала про це, коли перед народженням доньки замовляла шафу. Дзеркальні від самого долу до стелі двері мені були потрібні для танців - тоді я натхненно займалася і думала, що моє захоплення навіки. Була наївно переконана, що вже через місяць після народження маленької, продовжу танцювати.
     Звичайно, так не сталося, як гадалося. Але дзеркало нам дуже знадобилося, коли доня вперше заходилася малювати "за межею". Шпалери хотілося залишити для більш осмисленої творчості, і ми спрямували порив Яблучка на величезні двері шафи, де можна малювати досхочу і витирати, доки стане сил. Щоправда, дитині важко пояснити, щоб вона не надто розводила фарби водою, бо тоді малюнки на вертикальній поверхні стають незрозумілими. Утім, її це анітрохи не засмучувало.

Так було у півтора роки...



...У рік і десять місяців...



...І в три роки два місяці!


     У наших знайомих спроби малювати фломастерами (це ж навіть не фарби!) на стінах закінчувалися для малого дуже невесело. Кілька червоних ліній навіть через рік викликали у них - особливо в бабусі - досаду й обурення. Тим паче, йдеться не про дизайнерський ремонт, а про звичайнісінький саморобний, із дешевими шпалерами і, як на мій смак, доволі несимпатичними. Ну, не знаю... Якось це дико забороняти "прикрашання" кімнати (а з погляду Яблучка це виглядає саме так) і не пропонувати, до того ж, гідної альтернативи. У нас такою і стало дзеркало. Гарна річ - корисна для розвитку творчості й для милування собою. Якщо хто готує кімнату для малюка - потурбуйтеся мати щось дзеркальне - дуже спрощує життя й урізноманітнює ігри.
     Сьогодні маємо вже мегашедевр і на шпалерах - але про нього якось іншим разом.
 
     А де малюєте ви? Як ставитеся до розмальованих стін?

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

7 способів знайти час для себе молодій матусі

        Звісно, я теж чула історії про матусь, які не знають, чим себе зайняти, сидячи в декреті.      Вони печуть, вишивають, в'яжуть, читають, дивляться телек або просто лежать на дивані і не можуть дочекатися, коли малюк уже прокинеться і дасть їм роботу.       Але немало й таких молодих мам, які почуваються гірше вичавленого лимона, ледве доповзаючи ввечері до ліжка. Дитині не спиться - то кольки мучають, то газонокосарку ввімкнули під вікном, то чоловік хропе, то кіт шкребеться і кричить, і всі нервують і ходять навшпиньки, вигадують особливі способи відчиняти й зачиняти двері, повертати ключ, змивати в туалеті і застібати кнопки й блискавки, ще більше привчаючи дитину спати в нереалістичній тиші.        На тлі всього цього часто почуваєшся ніким - пристроєм для догляду за немовлям, у якого є лише обов'язки і немає права відвести душу хоча б удома, займаючись приємною тобі справою, не те що - не дай Боже, як це так?! - піти прогулятися з подругою.      Жалітися р

Суперечності

Можна регулярно ходити в церкву, не пропускати жодного ранкового та вечірнього правила, завісити стіни іконами, читати святих отців, але у важку хвилину забувати просити допомоги в Бога. Можна розуміти, що самотужки ти нічого не можеш, і лізти зі шкури, щоб якнайшвидше перекроїти себе, боячись не встигнути. Можна знати, що без волі Творця й волосина твоя не впаде, і намагатися прораховувати все наперед, щоб перестрахуватися від можливих бід. Можна наполегливо молитися за спасіння рідних і обурюватися, лякатися, тремтіти, коли їм кидають рятувальні круги скорбот. Маловір'я ㅡ це коли недовідчуваєш, недовідпускаєш, недопокладаєшся, недовіряєш, недоввіряєш. Коли приготувався стрибнути, але боїшся відірватися від платформи. Коли затиснутий між двома стінами суперечностей, бо і постукати, і відступити боїшся.

Переросте

"Переросте" - це в багатьох випадках дуже мудре слово. Аби знати напевне, що якусь проблему дитина точно переросте, материнство було б утричі легшим, але нічого не можна знати напевне, і продовжуєш собі далі морочитися, особливо якщо в тебе ще й звичка така - сумніватися. З кожним етапом підростання Яблучка я все більше переконуюся, що дитина насправді дуже багато чого переростає - і поганого, і навіть хорошого (хоч усе й відносно). Геракліт - дядько не дурний, правильно казав оті заяложені сьогодні слова, які ви всі знаєте. Але нетерплячість, переполох від "подружчиних" історій,  страх відрізнятися порушують спокій і сон.    Так, незважаючи на мої смикання, донька переросла:   - кольки;   - так і не раціоналізований нами крик у ванні в перші місяці;   - судинну "сіточку" на шкірі, з приводу якої нас заспокоїла лікар, а декого відсилають до