Перейти до основного вмісту

Я не така мама, як усі: від почуття провини до мавпування


we are different | ми різні
Image courtesy of Dino De Luca
at FreeDigitalPhotos.net
     Фільтрувати інформацію стало надзвичайно складно - її через край. Не встигаєш відокремлювати зовнішні голоси від внутрішнього. Чужі погляди, прагнення вважаєш своїми, а свої недоліки, страхи переносиш на інших. Більше тривожишся, частіше розчаровуєшся й усе сильніше відчуваєш незрозумілу провину. 
 

     Таке почуття виникло у мене, коли Яблучко ще не з'явилася на світ, але я вже шерстила форуми й усілякі сайти про виховання, щоб підкуватися. Сьогодні, усвідомивши руйнівну силу таких знань, принципово не заходжу на форуми. Просто відчуваю, ніби це якась трясовина. Я не знаю, хто ті жінки, і коли вони встигають писати сотні, а то й тисячі коментарів. Якщо це просто їхній заробіток - то, швидше за все, їм однаково, про що писати. Якщо гіперактивні відвідувачі-писаки - то навряд чи розумні люди. 
 
     Тривога з'являється, коли починаєш приміряти їхній досвід на себе (а це відбувається неминуче), особливо, ще не маючи достатньо власного. Коли думаєш: їм усім є чим похвалитися, а чим можу похвалитися я? І розумієш, що нічого видатного, на відміну від НИХ УСІХ, ти не робиш. Це тонка технологія, яка змушує змагатися за звання найкращої мами-грудної-годувальниці, купувати  непотрібні й навіть шкідливі іноді примочки, ходити на курси професійного одягання підгузків, опановувати методики раннього розвитку, щоб потім не сказали, що це через тебе дитина
виросла неповноцінною.
   
     Мені здається, найгірше, що може робити мама - це у стосунках із дітьми, їх вихованні мотивуватися не реалізацією своїх можливостей, а самоствердженням у чиїхось очах, і, тим паче, страхом. 
 
     Це помітно на дитячому майданчику: "Не катайся так на гойдалці! Роби, як дівчинка!"; у магазині: "Відійди, ти що, не бачиш, що там дядя?"; у черзі до лікаря: "Не плач! Он усі дітки з тебе сміються!"; коли на кожному кроці мама осмикує й вибачається за дитину.
Найбільш добросовісні муштрують вдома - починають із усіляких карточок Домана, іграшок Монтессорі, дресирують читати з першого року життя, впихаючи в маленькі голови інформацію, яку маля ще не здатне опрацювати. Заради чого? Щоб втамувати своє почуття провини? Чи вірите Ви, що це дійсно зробить  дитину щасливою? Я ні.

     Ми не винні в тому, що не схожі на інших. У нас не обов'язково має бути 36,6 та 120 на 80, щоб добре почуватися. Краще втілювати в життя свою творчість, а не творчість професорів-психологів, дати дитині самій придумувати ігри та іграшки, а не скуповувати дерев'яні кубики та молоточки. 

     Словом, почуття провини руйнує в людині творче начало і пробуджує мавпувальне. Але ж навіть, якщо ми, батьки, так і залишимося мавпами, то принаймні дітям маємо дати шанс вирости людьми.


  

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

7 способів знайти час для себе молодій матусі

        Звісно, я теж чула історії про матусь, які не знають, чим себе зайняти, сидячи в декреті.      Вони печуть, вишивають, в'яжуть, читають, дивляться телек або просто лежать на дивані і не можуть дочекатися, коли малюк уже прокинеться і дасть їм роботу.       Але немало й таких молодих мам, які почуваються гірше вичавленого лимона, ледве доповзаючи ввечері до ліжка. Дитині не спиться - то кольки мучають, то газонокосарку ввімкнули під вікном, то чоловік хропе, то кіт шкребеться і кричить, і всі нервують і ходять навшпиньки, вигадують особливі способи відчиняти й зачиняти двері, повертати ключ, змивати в туалеті і застібати кнопки й блискавки, ще більше привчаючи дитину спати в нереалістичній тиші.        На тлі всього цього часто почуваєшся ніким - пристроєм для догляду за немовлям, у якого є лише обов'язки і немає права відвести душу хоча б удома, займаючись приємною тобі справою, не те що - не дай Боже, як це так?! - піти прогулятися з подругою.      Жалітися р

Суперечності

Можна регулярно ходити в церкву, не пропускати жодного ранкового та вечірнього правила, завісити стіни іконами, читати святих отців, але у важку хвилину забувати просити допомоги в Бога. Можна розуміти, що самотужки ти нічого не можеш, і лізти зі шкури, щоб якнайшвидше перекроїти себе, боячись не встигнути. Можна знати, що без волі Творця й волосина твоя не впаде, і намагатися прораховувати все наперед, щоб перестрахуватися від можливих бід. Можна наполегливо молитися за спасіння рідних і обурюватися, лякатися, тремтіти, коли їм кидають рятувальні круги скорбот. Маловір'я ㅡ це коли недовідчуваєш, недовідпускаєш, недопокладаєшся, недовіряєш, недоввіряєш. Коли приготувався стрибнути, але боїшся відірватися від платформи. Коли затиснутий між двома стінами суперечностей, бо і постукати, і відступити боїшся.

Переросте

"Переросте" - це в багатьох випадках дуже мудре слово. Аби знати напевне, що якусь проблему дитина точно переросте, материнство було б утричі легшим, але нічого не можна знати напевне, і продовжуєш собі далі морочитися, особливо якщо в тебе ще й звичка така - сумніватися. З кожним етапом підростання Яблучка я все більше переконуюся, що дитина насправді дуже багато чого переростає - і поганого, і навіть хорошого (хоч усе й відносно). Геракліт - дядько не дурний, правильно казав оті заяложені сьогодні слова, які ви всі знаєте. Але нетерплячість, переполох від "подружчиних" історій,  страх відрізнятися порушують спокій і сон.    Так, незважаючи на мої смикання, донька переросла:   - кольки;   - так і не раціоналізований нами крик у ванні в перші місяці;   - судинну "сіточку" на шкірі, з приводу якої нас заспокоїла лікар, а декого відсилають до