Перейти до основного вмісту

Ти нікому нічим не зобов'язаний, окрім своєї дитини?

Днями з цікавості зайшла на чоловічий форум і побачила там крик про допомогу одного молодого тата й чоловіка.

Пише, що дружина, яка саме сидить у декреті з однорічним сином, постійно дістає його через нестачу грошей, кредити, у які сам же й уліз, відсутність власного житла і т. д. Дитину він любить, з жінкою сваритися не хоче, але терпіти далі немає снаги. Тут, звичайно, суть не в тому, хто має рацію - з однаковою шаленістю можна доводити протилежне. Мене зачепила фраза однієї двадцятидворічної дружини, яка заявила у відповідь, що от вона, між іншим, зовсім не така: у чоловіка грошей не просить, останню "шмотку" собі купила років зо два тому, сама вона в господарстві нуляча (тому, мовляв, усе справедливо) і взагалі живуть вони прекрасно. А її чоловік просив передати тому "знедоленому" хлопцю (вочевидь, заглянув у монітор через плече дружини, стоячи в нею за спиною і дожовуючи саморобний напівхолостяцький бутерброд), що "хай твоя баба іде працює! ти нікому нічим не зобов'язаний, окрім своєї дитини". Сказав - як відрізав. Учасники обговорення підтакнули, і це мене якось невиразно збентежило.
 
Ці слова вже кілька днів не виходить із голови. Тобто як це нікому і нічим? Такий розклад - абсолютна безвихідь у стосунках. Я тобі не зобов'язаний бути підтримкою, доки ти сидиш у декреті, розповідати, де я, з ким і коли мене чекати, допомагати тобі й підбадьорювати, якщо тобі важко поєднувати догляд за дитиною і господарство або роботу і сім'ю. А я тобі не зобов'язана готувати, тримати дім у чистоті й створювати в ньому затишок, бути красивою, вірною тобі, не зобов'язана тебе слухати і з тобою говорити, не зобов'язана ввічливо сміятися з пласких жартів твоїх друзяк і не зобов'язана втішати, коли в тебе будуть сльози на кілочку. Усе в нас заради дитини. Ми зобов'язані були одружитися заради неї, тепер зобов'язані скніти разом заради неї, з плином часу все більше її ненавидячи. Уже не сім'я, а три точки, через які проведено дві площини, що перетнулися, але не змогли стати єдиним. Життя в сухій геометрії, без співчуття і вдячності.
 
Саме вдячність, мені здається, ключова. Але де росте ця квітка - хтозна. У довесільну пору її знайти дуже легко - дякую, що прийняла мою пропозицію, що захоплюєшся мною, наче я дійсно, як ти запевняєш, супермен, і що не запитуєш, чи зміг би теоретично прогодувати сім'ю на два роти і хоча б один ротик. Дякую, що зводив у кіно, подарував квіти, зробив пропозицію, дякую, за незабутнє весілля, де я, можливо вперше і останнє була королевою.  Потім неосяжне взаємне дякую за це велике маленьке чудо в пелюшках. І... апетити ростуть, а що величніше я можу для тебе зробити?.. Безсилля. Дружина все чогось вимагає: то квартиру, то машину, то - абстрактно - уваги (їй хочеться відновити в собі вдячність чоловікові). Чоловік вимагає нічого від нього не вимагати і дати йому спокій - відчуває, що, можливо, якийсь час залишатиметься в стані вдячності.
 
Однак це все не те.
 
Тут явно якесь замкнене коло, а значить, вихід із нього в іншій площині, у яку мають перейти обоє. І якщо вони не здаються, по виході знову потрапляють у коло, але з іншою закономірністю. Там дякують не одне одному за квартири, машини, обід із трьох страв і невтручання у суперменівські справи. А комусь чи чомусь іншому за те, що день прожитий, ніч тиха, на очах тепла втома, за вікном світає, малюк прокинувся і посміхнувся, чоловік прокинувся і не посміхнувся, але пішов поставив чайник на плиту, і по квартирі попливло таке затишне свистіння, що захотілося в душі комусь за це подякувати. Що є, кого чекати, про що турбуватися, з ким помиритися. Що в голові більше не сидять еталонні сім'ї.

Але це вже після мішка солі. Одним махом шкідливо. Треба потроху вчитися, а навчання не буває без думання, думання - без уваги. Коли ж хтось один опиняється для нас у фокусі всесвіту ("ти нікому нічим не зобов'язаний, окрім своєї дитини"), увесь всесвіт довкола зникає, розпливається, наче крім вас двох на каруселі більше нічого не існує. І тоді сама центральна роль втрачає сенс. Дитина стоїть у точці О порожнечі і запитально чекає, доки покажеш їй доріжку, а в тебе голова ніяк не перестає паморочитися.

Дак оце таке.
 
 
 
 
 

Популярні дописи з цього блогу

7 способів знайти час для себе молодій матусі

        Звісно, я теж чула історії про матусь, які не знають, чим себе зайняти, сидячи в декреті.      Вони печуть, вишивають, в'яжуть, читають, дивляться телек або просто лежать на дивані і не можуть дочекатися, коли малюк уже прокинеться і дасть їм роботу.       Але немало й таких молодих мам, які почуваються гірше вичавленого лимона, ледве доповзаючи ввечері до ліжка. Дитині не спиться - то кольки мучають, то газонокосарку ввімкнули під вікном, то чоловік хропе, то кіт шкребеться і кричить, і всі нервують і ходять навшпиньки, вигадують особливі способи відчиняти й зачиняти двері, повертати ключ, змивати в туалеті і застібати кнопки й блискавки, ще більше привчаючи дитину спати в нереалістичній тиші.        На тлі всього цього часто почуваєшся ніким - пристроєм для догляду за немовлям, у якого є лише обов'язки і немає права відвести душу хоча б удома, займаючись приємною тобі справою, не те що - не дай Боже, як це так?! - піти прогулятися з подругою.      Жалітися р

Суперечності

Можна регулярно ходити в церкву, не пропускати жодного ранкового та вечірнього правила, завісити стіни іконами, читати святих отців, але у важку хвилину забувати просити допомоги в Бога. Можна розуміти, що самотужки ти нічого не можеш, і лізти зі шкури, щоб якнайшвидше перекроїти себе, боячись не встигнути. Можна знати, що без волі Творця й волосина твоя не впаде, і намагатися прораховувати все наперед, щоб перестрахуватися від можливих бід. Можна наполегливо молитися за спасіння рідних і обурюватися, лякатися, тремтіти, коли їм кидають рятувальні круги скорбот. Маловір'я ㅡ це коли недовідчуваєш, недовідпускаєш, недопокладаєшся, недовіряєш, недоввіряєш. Коли приготувався стрибнути, але боїшся відірватися від платформи. Коли затиснутий між двома стінами суперечностей, бо і постукати, і відступити боїшся.

Переросте

"Переросте" - це в багатьох випадках дуже мудре слово. Аби знати напевне, що якусь проблему дитина точно переросте, материнство було б утричі легшим, але нічого не можна знати напевне, і продовжуєш собі далі морочитися, особливо якщо в тебе ще й звичка така - сумніватися. З кожним етапом підростання Яблучка я все більше переконуюся, що дитина насправді дуже багато чого переростає - і поганого, і навіть хорошого (хоч усе й відносно). Геракліт - дядько не дурний, правильно казав оті заяложені сьогодні слова, які ви всі знаєте. Але нетерплячість, переполох від "подружчиних" історій,  страх відрізнятися порушують спокій і сон.    Так, незважаючи на мої смикання, донька переросла:   - кольки;   - так і не раціоналізований нами крик у ванні в перші місяці;   - судинну "сіточку" на шкірі, з приводу якої нас заспокоїла лікар, а декого відсилають до