Перейти до основного вмісту

"Не хочу купатися!"

дитина не хоче купатися
Ну, не затягнеш, хоч плач! Купатися треба? - Не треба! Прохолодна водичка - це корисно? - Не корисно! Дівчинка-заперечення. Не хоче і все. Часом залазить у воду без проблем, а часом щось находить. Ногами махає, кричить, аж луна йде. Я мокра - вона суха. Посадиш нарешті - вилізе (четвертий рік дитині).

Вмовляння не працюють. Можна просто перечекати. Час проходить, а бажання купатися в малої не з'являється. Треба зацікавити - як? Ось зібрала невеличку колекцію витівок, вигаданих у нашій сім'ї в критичні моменти.
Способи, які описуватиму, спрацювали на дуже впертій дівчинці, тому, сподіваюся, подіють і у Вас.

0. У нашому випадку категорично не діють вмовляння-губи-трубочкою, обіцянки дати щось в обмін на згоду купатися, вимогливий, суворий тон, погрози, ультиматуми і так далі. Дитина, мов дзеркало, починає відповідати у таких самісіньких інтонаціях, як звертаються до неї. Зрозуміло, що таку розмову продуктивною не назвеш. Тому нульова вимога до "купача"  - бути в доброму, грайливому, жартівливому настрої (хоч це іноді й
важко зробити), інакше діло не зрушить з місця.

1. Найпростіший спосіб - це, звичайно, бульбашки. Тато просто йшов у ванну і пускав бульбашки. Дитина захоплено спостерігала, і поки те-се, роздягав її і саджав у воду.

2. Періодично міняємо велику і маленьку ванни, приблизно кожні два місяці, а то й звичайний тазик ставимо - іноді спрацьовує просто зміна обстановки.

3. Набираємо води, аж потім наливаємо піну для ванни й запрошуємо маля побовтати воду, щоб утворилося багато піни. Самі допомагаємо. Заняття дуже веселе і мокре. Одяг намокає - "доводиться" зняти. А якщо побовтати ніжками (тато потримає під ручки) - вийде ще більше пінки. А там уже голячком шубовсь у воду.

4. А-а-а! Лялька тоне!!! Треба мерщій рятувати. Бігом, бігом! Раз подіяло точно. У нас є лялька типу Братс, якій ми пошили костюм русалки. Тривалий час доня купалася з нею без проблем. Коли "приїлася", довелося вигадувати подібні сценарії.

5. Чайна церемонія. Кладемо на ванну дерев'яну решітку і розставляємо на ній "посудку" - чайничок, чашечки, тарілочки, ложечки. Яблучко це кілька разів зацікавлювало. До того ж, гра з переливанням води трохи заспокоює перед сном.

6. Слоники обливаються водою. Починаю виглядом і звуками видавати із себе слоника. У роті дуже довга соломинка для напоїв (у нас якраз такі були) - типу хобот. Погасавши по хаті - а дитина в цей час давно вже ганяється за мною - забігаю у ванну. Слоники прийшли обливатися водою, бо їм спекотно. Втягую трохи води з ванни, а потім випускаю, мотаючи головою, так, щоб і на малечу бризнуло. Вона сміється. Одяг змокрів - доведеться зняти. Пропоную ще одну трубочку доні - "Хочеш теж бути слоником?". Вона погоджується. Саджаю у ванну. Завіса.
При цьому вона розуміла, що пити з ванни не можна, до того ж, її цікавило саме обливання. Отож, води не наковталася.

Ще два способи не випробовувала, але, у разі чого, надумала застосувати:

7. Пісенька-купалочка. Хочу скласти якусь веселу пісеньку про купання - може, приживеться як елемент ритуалу. Щойно придумаю - поділюся.

8. Карнавальний і феєричний спосіб - костюм русалки. Точніше хвіст. Я вже навіть уявляю, який він буде - на резинці, а там, де роздвоєна частина, можна вставити між шарами тканини пінопласт )) З одного боку, не хочеться, щоб дійшло до такого, а з іншого - мрію побачити цю кумедію і залишити світлину на згадку. Уявляю, в якому захваті буде Яблучко - їй страшенно подобаються русалки!

Дак оце таке...


 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

7 способів знайти час для себе молодій матусі

        Звісно, я теж чула історії про матусь, які не знають, чим себе зайняти, сидячи в декреті.      Вони печуть, вишивають, в'яжуть, читають, дивляться телек або просто лежать на дивані і не можуть дочекатися, коли малюк уже прокинеться і дасть їм роботу.       Але немало й таких молодих мам, які почуваються гірше вичавленого лимона, ледве доповзаючи ввечері до ліжка. Дитині не спиться - то кольки мучають, то газонокосарку ввімкнули під вікном, то чоловік хропе, то кіт шкребеться і кричить, і всі нервують і ходять навшпиньки, вигадують особливі способи відчиняти й зачиняти двері, повертати ключ, змивати в туалеті і застібати кнопки й блискавки, ще більше привчаючи дитину спати в нереалістичній тиші.        На тлі всього цього часто почуваєшся ніким - пристроєм для догляду за немовлям, у якого є лише обов'язки і немає права відвести душу хоча б удома, займаючись приємною тобі справою, не те що - не дай Боже, як це так?! - піти прогулятися з подругою.      Жалітися р

Суперечності

Можна регулярно ходити в церкву, не пропускати жодного ранкового та вечірнього правила, завісити стіни іконами, читати святих отців, але у важку хвилину забувати просити допомоги в Бога. Можна розуміти, що самотужки ти нічого не можеш, і лізти зі шкури, щоб якнайшвидше перекроїти себе, боячись не встигнути. Можна знати, що без волі Творця й волосина твоя не впаде, і намагатися прораховувати все наперед, щоб перестрахуватися від можливих бід. Можна наполегливо молитися за спасіння рідних і обурюватися, лякатися, тремтіти, коли їм кидають рятувальні круги скорбот. Маловір'я ㅡ це коли недовідчуваєш, недовідпускаєш, недопокладаєшся, недовіряєш, недоввіряєш. Коли приготувався стрибнути, але боїшся відірватися від платформи. Коли затиснутий між двома стінами суперечностей, бо і постукати, і відступити боїшся.

Переросте

"Переросте" - це в багатьох випадках дуже мудре слово. Аби знати напевне, що якусь проблему дитина точно переросте, материнство було б утричі легшим, але нічого не можна знати напевне, і продовжуєш собі далі морочитися, особливо якщо в тебе ще й звичка така - сумніватися. З кожним етапом підростання Яблучка я все більше переконуюся, що дитина насправді дуже багато чого переростає - і поганого, і навіть хорошого (хоч усе й відносно). Геракліт - дядько не дурний, правильно казав оті заяложені сьогодні слова, які ви всі знаєте. Але нетерплячість, переполох від "подружчиних" історій,  страх відрізнятися порушують спокій і сон.    Так, незважаючи на мої смикання, донька переросла:   - кольки;   - так і не раціоналізований нами крик у ванні в перші місяці;   - судинну "сіточку" на шкірі, з приводу якої нас заспокоїла лікар, а декого відсилають до